Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker
Den francouzského masného skotu
Úvod Informace Dokumenty Fotogalerie
Zpět

Ve středu 22. září 2010 připravuje Farma Pojedy spolu s Českým svazem chovatelů masného skotu Den francouzského masného skotu při jehož příležitosti budou představena plemena Aubrac a Parthenaise. Prezentována bude taktéž kolekce dalších, v Čechách doposud nezastoupených francouzských masných plemen - Bazadaise, Rouge des Prés (Maine-Anjou), či plemen s kombinovanou užitkovostí Brune a Vosgienne.

Akce bude probíhat v součinnosti zástupců plemenných knih ze země původu. Účast potvrdily i francouzské obchodní firmy, které mají zájem o spolupráci s českými chovy produkujícími kvalitní jedince.

Nedílnou součástí Dne francouzského masného skotu bude prezentace produkce masných plemen, kterou budou upravovat francouzští kuchaři. V areálu farmy budou připraveny možnosti prezentace jednotlivých chovů i výrobců produktů. Vybraná výše uvedená francouzská masná plemena budou prezentována ve všech kategoriích.

Zveme proto tímto všechny zájemce a příznivce masného skotu do Pojed na strávení příjemného dne s francouzským masným skotem. Je to příležitost k výměně zkušeností a seznámení se s širokou kolekcí nových masných plemen v ČR a i s jejich produkty. Zároveň i možnost navázat případné kontakty s dodavateli i odběrateli z ČR a Francie.

Na akci se budou prezentovat tito vystavovatelé: Agribar, Barták MF, s.r.o., Best-Cover s.r.o., Guyokrma, spol. s r.o., HEMA Malšice s.r.o., Ketris s.r.o., Maria Vet s.r.o., Schaumann ČR s.r.o., Strom Praha a.s., V. Racek - zemědělské technologie s.r.o., Vitaltech, Vobosystém s.r.o.

Program:
10:00 - 11:00
zahájení, příjezd hostů
11:00 - 11:30
uvítání hostů, úvodní slovo
11:30 - 12:15
kulturní program - živá hudba
12:15 - 12:30
křest šlechtitelských programů - plemena Parthenaise a Aubrac
12:30 - 13:30
prohlídka masných plemen - Limousine, Gasconne, Parthenaise, Aubrac, Rouge des Pres, Vosgiene, Bazadaise, Brune (Andorra) a Highland
13:30 - 15:00
kulturní program - živá hudba, vrhání nožů
15:00 - 16:00 přímý prodej ustájených zvířat francouzských původů Limousine a Gasconne - výběr z 200 ks
16:00 - 16:15
oficiální zakončení
16:15 - 20:00
volný program

souběžně bude v čase 10:30 - 16:00 v konferenčním sále probíhat představení místních akčních skupin Středočeského kraje, hlavní téma: regionální rozvoj, PRV - LEADER

******************************************************************************

Charakteristika francouzských plemen na farmě Pojedy

Aubrac je starobylé plemeno, jehož název vznikl podle benediktýnského opatství d´Aubrac v jižním centrálním masívu. Mniši ho zde chovali od 16. století. Nevadí mu horší podmínky: hory, suché a teplé oblasti. Zbarvení skotu je jednobarevně pšeničné, nevykastrovaní býci jsou šedí. Kopyta, mulec a uši jsou černé. Okolo očí má bílé brýle. Výška v kohoutku u krav dosahuje 125 – 130 cm a u býků 130 – 135 cm. Hmotnost činí u krav 580 kg a u býků 900 kg – 1 300 kg. Původně mléčné plemeno se postupně rozšířilo na jižní polovinu Francie. Býky používali zemědělci a vinaři jako tažná zvířata. Cenila se jejich síla a vytrvalost. Později se vyvinulo v masný typ. V souvislosti s produkcí mléka na sýry (nejznámější je Cantal) stoupl jejich počet v roce 1943 až na 350 tis. Ks. Po válce pak poklesl na 60 tis. ks. Na konci 20 stol. Se plemeno rozšířilo do 15 zemí.

Bazadaise je starobylé odolné pracovní plemeno masného typu pocházející z masívu Landais z jihozápadních Bordeaux a středních Pyrenejí. Plemeno je známé ze středověku, kdy byla Francie pod nájezdem Arabů a Španělů (7. století). Je to kříženec akvitánského a iberijského typu. Centrum chovu je Gironde a Bazac (od něhož pochází název plemene). Čisté linie jsou zachovány od roku 1896. Výška v kohoutku u krav dosahuje 140 cm a u býků 145 cm. Hmotnost činí u krav 800 kg a u býků 1150 kg. Prorostlé maso s charakteristickou chutí je u tohoto skotu vyhledávaným masem gurmánů. Ve světě je rozšířeno v Anglii, kde se kříží s mléčnými a rychle rostoucími plemeny. Ve Španělsku v regionu Cantabria je kříženo s cílem zlepšit kvalitu plemene, odolnost vůči teplu a parazitům. V Chile a Argentině se kříží s Angusem.

Plemeno Brune d'Andorra pochází z knížectví Andorra a je chováno v nejvyšších partiích Pyrenejí. Výška v kohoutku u krav dosahuje 145 - 155 cm, u býků 145 – 144 cm, hmotnost je u krav 650 – 750 kg, u býků 1000 – 1100 kg. V současné době je registrováno cca 350 ks chovaných v pěti chovech, které se specializují na produkci masa a pěstování tabáku. Toto plemeno doposud nebylo ze země původu vyvezeno, kromě šesti jedinců chovaných na farmě Bučický mlýn. Přes to, že se jedná o extrémně zmasilý typ a jediný druh skotu chovaný v Andoře, nebyla pro něj doposud založena plemenná kniha.

Parthenaise je plemeno pšeničné barvy s černým mulcem znovuobjevené v la Gatine des Deux-Sévres. Trojužitkový druh (mléko práce a maso). Od 30 let 19. století se specializuje na produkci kvalitního masa. Původní populace ze západní Francie s dlouhými rohy, pochází z okolí města Parthenay. Okolo roku 1880 zničila mšička révokaz (druh zavlečený z Ameriky) vinice a přinutila zemědělce změnit obživu, tím se plemeno v roce 1892 stalo s počtem 1,1 mil. ks třetím nejpočetnějším plemenem v zemi. Skot je robusní, s dobrou dojivostí a s mlékem bohatým na tuky. Výška v kohoutku u krav dosahuje 130 – 135 cm a u býků 140 – 145 cm. Hmotnost činí u krav 650 – 950 kg a u býků 950 – 1300 kg. V 70-tých letech dvacátého století nastal propad až na 163 tis. ks. Přikřižováním jiných plemen a směřováním k masné produkci tento propad dále pokračoval až na 7 tis. ks v roce 1988. Po té nastává renesance chovu pro jeho přednosti a v současné době je evidováno více jak 22 tis. jedinců.

Rouge des Prés je plemeno velkého tělesného rámce. Výška v kohoutku u krav dosahuje 140 cm a u býků 145 cm. Hmotnost činí u krav 850 – 1000 kg a u býků 1000 – 2000 kg. Plemeno vzniklo křížením mezi místním plemenem Mancelle a masným anglickým plemenem Shorthorn. Původně bylo určené k produkci mléka a masa. Od 80-tých let chován jen jako masný typ. Jeho zrod inicializovali počátkem 19. století v období fyziokraté – humanisté a vědci žijící v Anglii v exilu. Věnovali se zemědělské revoluci. Importovali Shotona a skřížili ho s Mantelle. Vzniklo plemeno Maine Anjou. V roce 1908 založil Oliver de Roug klub chovatelů. Paralelně zakládali velcí vlastníci velké farmy a vytvořili tak velké praktické moderní plemeno, jenž bylo později přejmenováno na Rouge des Prés. V 80-tých letech letech započal pokles stavů, který trvá dodnes. Početnost plemene je cca 50 tis. ks.

Masif Vosges, odkud pochází název plemene Vosgienne je částí Francie nedaleko Švýcarska. Původní předkové pocházejí ze Skandinávie. O jeho časovém vývoji koluje více hypotéz. Některé zdroje uvádí, že jeho výskyt ve Francii započal od třicetiletých válek v 17. století. Ve starých kronikách existují záznamy, že mohl být přivezen s nájezdy Vikingů cca ve 12 století. Plemeno se výborně přizpůsobilo pro chov v horských oblastech. Chová se v izolovaných údolích na pastvinách s kyselou půdou chudou na vápník a drsným klimatem. Výška v kohoutku u krav dosahuje 130 – 135 cm a u býků 135 – 140 cm. Hmotnost činí u krav 600 – 650 kg a u býků 900 – 1000 kg. V 70-tých letech silně poklesly stavy, až na 3000 ks. Pro oživení krve bylo do zbylé populace přikříženo plemeno Télémark s podílem 1/8 krve. V současné době je jeho chov na vzestupu. Základní filozofie chovu plemene Vosgienne je kvalita nikoli kvantita. Předností je vyvážené mléko, z něhož se vyrábí známý sýr Munster. Část produkce se chová na maso.
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz