Česká verze English version Homepage Kontakty Databáze býků webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz Facebook

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (384)
Legislativa (159)
Šlechtění (142)
Výběry býků (205)
Výstavy (198)
Zdraví (192)
Pozvánky (293)
Zajímavosti (158)
Ze svazu (295)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Databáze býků
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer

V USA spotřeba masa bude stoupat, v Evropě naopak

05.01.2018,  Kamil Malát  

Američané očekávají, že letos zkonzumují rekordní množství masa. Přesněji řečeno, předpoklady hovoří o tom, že průměrný Američan v letošním roce sní 222,2 liber (100,8 kg) červeného masa a drůbeže, což podle amerického ministerstva zemědělství povede k překonání dosavadní rekordní spotřeby z roku 2004, kdy průměrná spotřeba masa činila 221,9 liber. Důvodem jsou snižující ceny krmiva, což se projeví na nižších cenách masa v obchodech a naopak zvýšeném zájmu spotřebitelů.

V Evropě je prognóza přesně opačná. Alespoň to plyne z detailního šetření společnosti ING, které provedla mezi 13 tisící Evropany (běžnými spotřebiteli, ale i odborníky z masného průmyslu či analytiky) a jehož závěry zveřejnila na sklonku loňského roku. Odpovědi respondentů v EU totiž ukazují na to, že zhruba čtvrtina obyvatel očekává, že svou spotřebu masa v následujících čtyřech letech sníží, zatímco pouze každý pětadvacátý Evropan uvedl, že spotřebu masa plánuje zvýšit. V ČR se ve smyslu uvažovaného zvýšení spotřeby masa vyjádřilo 5 % dotázaných, zatímco snížit spotřebu masa plánuje každý pátý Čech (20 %). Nejvíce radikální, pokud jde o snižování spotřeby masa, jsou pak obyvatelé Lucemburska, Francie, Belgie či Itálie (38 - 31 %). Necelých šedesát procent obyvatel Evropy pak spotřebu masa nehodlá nikterak měnit. Pokud by se uvedené předpovědi vyplnily, znamenalo by to celoevropský pokles konzumace masa o 3 %.

Doufejme, že pokud se prognózy naplní a i u nás dojde k dalšímu snížení už tak nízké spotřeby hovězího masa (aktuálně pouze cca 8 kg/os/rok), tak že to půjde na úkor nekvalitního masa, případně masa z dovozu, a naopak obliba kvalitního masa z českých chovů z masných plemen bude i nadále narůstat!

Celá studie ING Economics Department s názvem 'The protein shift: will Europeans change their diet?' je v případě zájmu ke stažení ZDE (pdf soubor v AJ).
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WebApplications.cz