Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (597)
Legislativa (230)
Šlechtění (338)
Výběry býků (464)
Výstavy (406)
Zdraví (259)
Pozvánky (535)
Zajímavosti (345)
Ze svazu (641)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Evropská produkce hovězího masa

10.12.2019,  Kamil Malát  

Velmi zajímavou přednášku přednesl Claus Deblitz z německého Thünen-Institut für Betriebswirtschaft na semináři konaném v rámci slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Zemědělec roku 2019. Prezentace se věnovala evropské produkci hovězího masa v kontextu mezinárodní konkurence a obchodních dohod. Ve svém příspěvku mimo jiné uvedl, že obavy z uzavření obchodní dohody se zeměmi Mercosur na další dovoz hovězího masa do EU jsou sice částečně na místě, nicméně významně větší výzva podle něj čeká na evropské producenty hovězího v podobě zvyšujího se podílu náhražek masa a laboratorně vypěstovaného "masa". Zde se očekává podle prognóz v následujících 25 letech velmi výrazný nárůst.

Ve své přednášce dále uvedl, že dovozy masa do EU jsou sice pro země Mercosuru zajímavé, nicméně pro tyto jihoamerické státy existují mnohem lukrativnější a přístupnější trhy, než jsou evropské země a dá se tedy očekávat, že obchodní politika těchto států se v případě hovězího masa bude soustředit primárně na ně. Jedná se zejména o asijské země v čele s Čínou a Indonésií.

Pokud jde o globální produkci a spotřebu hovězího masa, tak ta v minulé dekádě rostla. V některých zemích sice konzumace klesla (nejvíce v Austrálii, USA a EU), tento propad byl ale vykompenzován nárůstem ve většině asijských států, ale i v Brazílii či v některých evropských zemích. Zejména v Číně, Indonésii a Brazílii se jedná o prudký nárůst spotřeby, který je ještě umocněn vysokou populací.

V případě efektivity výroby hovězího masa je naprosto zjevné, že v kontextu ekonomických dat z celého světa, by byla evropská produkce bez dotační podpory zcela nekonkurenceschopná. Zajímavou připomínkou byl také rozdíl mezi tím, odkud pochází hovězí v Evropě a v zemích jižní Ameriky. Zatímco v EU má valná většina masa svůj původ v dojeném skotu, v jihoamerických zemích je 90 % produce kryta chovem specializovaných masných plemen skotu. V čem jihoamerické státy evropské producenty rovněž předčí, jsou podle přednášejícího dobré životní podmínky (s výjimkou dopravy skotu). V čem naopak významně pokulhávají za Evropou, je silně extenzivní způsob chovu, který má negativní vliv na uhlíkovou stopu přepočtenou na jednotku produkce (kg hovězího masa).

V příspěvku se Claus Deblitz dotkl i doporučení pro české chovatele skotu a producenty hovězího masa. Uvedl, že limitujícími faktory našeho chovatelství jsou zejména velká zatíženost náklady na budovy a stáje a rovněž nižší konkurenceschopnost z pohledu horší produktivity práce.
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz