Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (597)
Legislativa (230)
Šlechtění (338)
Výběry býků (464)
Výstavy (406)
Zdraví (259)
Pozvánky (535)
Zajímavosti (345)
Ze svazu (641)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Plošné ozdravování od BVD - ano či ne?

04.02.2016,  Kamil Malát  

Národní ozdravovací program od IBR spěje ke svému konci, a tak se začíná diskutovat nad zavedením plošného ozdravování od BVD (bovinní virová diarrhoea). Toto virové onemocnění způsobuje významné ekonomické ztráty v chovech skotu a je tedy logicky další z nemocí, kterou je potřebné eliminovat, a to i s ohledem na to, že mnohé evropské státy již plošné ozdravovací programy zavedlo. Ozdravování od BVD je u nás doposud realizováno pouze na dobrovolné bázi u jednotlivých chovatelů. To však neumožňuje účinnou eliminaci tohoto onemocnění na celém území České republiky.

Celonárodní ozdravovací program v ČR od BVD by měl být založený na principu screeningu novorozených telat s cílem identifikace perzistentně infikovaných (PI) zvířat. Předpokládaný časový rámec programu by byl tři roky testování všech nově narozených telat a následné tříleté období dozoru. Hlavní benefit ozdravení od BVD spočívá především ve snížení ekonomických ztrát spojených zejména s reprodukčními a respiratorními problémy (odborné studie uvádějí finanční ztráty v rozpětí 30 - 60 EUR/krávu/rok) a vedlejších nákladů spojených s léčbou, popř. vakcinací. Při obchodu s plemennými zvířaty je pak benefitem zvýšení hodnoty zvířat definováním zdravotního statusu při obchodu se zeměmi prostými BVD, protože v rámci zemí EU jsou již některé státy prosté této nákazy a další ozdravovací programy realizují nebo se připravují (viz dále).

Ideálním vzorkem pro testování všech nově narozených telat je ušní štěp. K jeho odběru se většinou používají speciální ušní známky, které současně obsahují vzorkovnici značenou stejným číslem a stejným čárovým kódem. Při označování telat ušní známkou za pomocí kleští, dojde zároveň k odběru miniaturního kožního štěpu (2-3 mm) do značené plastové vzorkovnice, která se následně od ušní známky oddělí (viz obrázek). Číslo vzorku je v laboratoři načteno čtečkou čárových kódů do databáze laboratoře a nakonec je uvedeno i na závěrečném protokolu s výsledky.

V Evropě je BVD virus endemicky rozšířen. První ozdravovací programy začaly v letech 1993-1994 ve Skandinávských zemích a tyto země jsou nyní již prosté od BVD (Dánsko, Švédsko, Finsko, Norsko). Ve Švýcarsku probíhal ozdravovací program od BVD v letech 2008-2012 a nyní je zde fáze monitoringu po ozdravení. V současné době probíhají povinné národní ozdravovací programy v Německu (od 2011), Skotsku (od 2012), Irsku (od 2012), Belgii (2015) a Rakousku, a dále pak dobrovolné programy v některých regionech Itálie, Holandska, některých departmentech Francie, v Anglii, v některých regionech Řecka a Španělska. Mimo Evropu probíhá dobrovolné ozdravování od BVD rovněž např. v USA či Austrálii.

*******************************************************************************

Detaily ohledně uvažovaného ozdravování od BVD budou za účasti chovatelských svazů a Státní veterinární správy v nejbližší době oficiálně diskutovány na půdě Ministerstva zemědělství. Rádi bychom proto znali váš názor na povinné plošné ozdravování, dejte nám vědět například hlasováním v anketě na hlavní stránce našeho webu. Děkujeme za spolupráci.

Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz