Jednu z výhod uskutečnění svodu býků spatřuje sám chovatel a jeden z organizátorů Vladimír Lepša v soustředění kvalitních zvířat od chovatelů do jednoho prostoru, kde si kupec může vybrat své zvíře. „Vnímám tento způsob jako nejspravedlivější, jak pro chovatele, tak i pro kupce,“ dodává Lepša. Jeho názor potvrzuje i velká návštěvnost z řad široké veřejnosti, potažmo kupců, ale i samotných chovatelů.

Na svod dorazilo 17 býků od deseti různých chovatelů. Tzv. základní výběr probíhal v dopoledních hodinách. Ten slouží k tomu, aby bylo zvíře plnohodnotně zařazeno do plemenitby. Z původně plánovaných osmnácti zvířat, se svodu v Pěčíně nakonec zúčastnilo zvířat sedmnáct. Důvodem neúčasti jednoho z býků bylo jeho zranění. Další zvíře bylo kvůli zranění oka tzv. odročeno, což znamená, že se sečká, než se zvíře uzdraví.

Nepříjemnost v podobě vyřazení zvířete při základním výběru zažil chovatel Jan Opekar z Chodče. Želízko v ohni mu přestal kout býk Husar z Chodče v okamžiku, kdy na hrudníku zvířete byla nalezena nepatrná bílá skvrna. Býci plemene Aberdeen Angus totiž mohou nést bílé skvrny pouze v oblasti spodní strany břicha. Krátce po poledni, kdy byla zahájena výstava býků, se začali býci shrocovat před předváděcím kruhem. Zavalití býci se zcela klidně pohybovali po boku svých chovatelů, kteří je pomocí ohlávky s vodítkem plynule vodili v předváděcím kruhu. Ladnou chůzí, při které se zapojily svaly na těle zvířete se pak projevily jeho krásy, ale také případné nedostatky.

Slávie.
Rekonstrukci Slavie posvětili zastupitelé, město má vyjít na sedm set milionů

Ani hlasitá doprovodná hudba nezavdala důvod k tomu, aby se býci chovali neklidně. Jejich klidný temperament je výsledkem každodenní práce a harmonické souhry chovatelů se zvířaty. To dokazuje i skutečnost, že ani dětský křik a smích, rozléhající se prostornou halou, s mohutnými býky nijak nerezonoval. Z každé kategorie býků pak byli bonitéry vybráni 3 nejhezčí býci, avšak zvlášť dle měsíce narození (leden, únor, březen). Šampiónem lednových býků se stal býk Hardy z Rantířova, únorových Henry Red z Pěčína a březnových Herkules z Hříběcí. Celkovým šampiónem byl pak vyhlášen býk Herkules z Hříběcí.

Od 14:00 probíhala aukce, kde byla možnost si vystavované býky zakoupit. Tuto příležitost si nenechal ujít Jan Pohan z Nejdku u Karlových Varů. „Líbí se mi prostředí, ve kterém se svod odehrává, škoda toho nevlídného počasí,“ okomentoval událost mladý chovatel. Ten se svou rodinou vážil přes 3,5 hodiny dlouhou cestu. Ta se mu ovšem vyplatila, neodjížděl totiž s prázdnou. Přestože si pomýšlel na Hardyho z Rantířova, nalezl zde jiného býka, kterého si zakoupil. Právě býk Hardy z Rantířova byl nejlépe vydražený býk, kterého zakoupili manželé Šebelkovi z Rančic za 134 tis. Kč. Organizátoři akce by byli rádi, kdyby se jim podařilo tradici svodu po mnoha letech znovuobnovit a pokračovat v ní i v nadcházejících letech.

Lada Sojková