Česká verze English version Homepage Kontakty Databáze býků webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (500)
Legislativa (199)
Šlechtění (229)
Výběry býků (317)
Výstavy (279)
Zdraví (231)
Pozvánky (398)
Zajímavosti (240)
Ze svazu (453)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Databáze býků
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Porážky skotu na mobilních jatkách

30.07.2020,  Kamil Malát  

Francouzský projekt s názvem Le Bœuf Éthique spojený s porážkou skotu přímo na farmě s využitím mobilních jatek se dostává do závěrečné fáze. Základní filozofií Le Bœuf Éthique je podpora ohleduplného, důstojného a bezstresového usmrcení zvířat, které povede k lepší kvalitě masa a díky odbourání nadbytečných článků v prodejním řetězci také k vyšší výkupní ceně pro chovatele. Projekt vychází z logiky, že pro sedláka, který každodenně pečuje o svá zvířata, aby se cítila co nejlépe, je nepřijatelné, aby závěrečnou fázi jejich života spojenou s přepravou a porážkou neměl pod kontrolou.

Mobilní porážkový systém společnosti Le Bœuf Éthique, který je postaven na bázi švédského modelu Hälsingestintan, se sestává ze tří vozidel - speciálního modulu vyhrazeného pro porážku o rozměrech 6 x 27 m, jednoho pro chlazení a dalšího, který sloužící jako kancelář a šatna. Provoz mobilních jatek zajišťuje 5 osob, nepočítaje státního veterinárního lékaře, který dohlíží na provedení porážky z hlediska hygieny a welfare. Mobilní jatka dokáží porazit 6 kusů za hodinu. Náklady na pořízení přesahují 1 milion euro. Aby byl provoz jatek rentabilní, je třeba pomocí nich vyrobit zhruba 2 000 tun masa ročně (kolem 6 000 zvířat).

Mezi okamžikem, kdy zvíře opustí své přirozené prostředí, na které bylo dlouhé měsíce navyklé, a časem, kdy bude usmrceno, uplyne jen asi 10 vteřin. Celý proces spojený s porážkou probíhá co neklidněji bez žádného hluku a násilí, aby zvířata nebyla vystavena pokud možno žádnému stresu - žádná dálková přeprava, žádný tranzit ve sběrném středisku, žádné míchání zvířat a rozpad sociálních skupin, žádné čekání, žádný útlak, žádné zvuky nebo vůně vyvolávající úzkost, žádná zranění, žádné utrpení. To vše výraznou měrou přispívá k důstojnému odchodu zvířat a také se pozitivně projevuje na kvalitě masa.



Sdružení Le Bœuf Éthique zvířata od farmáře vykoupí, na jeho farmě je porazí a pod značkou "etické hovězí maso" je pak bude nabízet zákazníkům. Samozřejmou součástí marketingu pak bude sdělení celého příběhu a filozofie zacházení se zvířaty, na základě něhož bude část zákazníků ochotna si za tento produkt připlatit. Podobný princip prodeje od roku 2014 funguje ve Švédsku.

Mobilní porážky skotu s úspěchem fungují i jiných evropských zemích - zejména ve Švédsku a Německu. K tomu, aby mohly být případně využívány i v České republice, bylo nejrpve muselo dojít k úpravě legislativy. Na podobný problém naráží i další alternativní usmrcování skotu pomocí střelné zbraně (psali jsme zde a zde).



Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WebApplications.cz