Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (598)
Legislativa (233)
Šlechtění (338)
Výběry býků (483)
Výstavy (406)
Zdraví (259)
Pozvánky (542)
Zajímavosti (348)
Ze svazu (647)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Kultivované maso je pro klima horší než hovězí

12.06.2023,  Kamil Malát  

Současný způsob výroby kultivovaného masa má 4 až 25krát větší uhlíkovou stopu v porovnání s tradiční produkcí hovězího na farmě. K tomuto závěru dospěli vědci z Kalifornské univerzity v předběžném znění vědeckého článku, který zatím nebyl recenzován kolegy vědci. Výzkumníci porovnávali produkci kultivovaného masa s hovězím v analýze životního cyklu obou typů mas. Přitom sledovali mimo jiné potřebnou energii a emise skleníkových plynů ve všech fázích výrobního cyklu.

Uměle vyráběné maso se dosud produkuje podobně jako v medicíně na bázi biopsie sloužící k tvorbě kmenových buněk, které se nechají růst na tekutém médiu, jenž mu poskytne potřebné látky. Výrobní proces těchto médií však vyžaduje velké množství surovin a energie. Výsledkem je, že uhlíková stopa produkce jednoho kg kultivovaného masa čtyřikrát je podle výpočtu vědců až 25krát větší než uhlíková stopa u klasického hovězího masa. Použití pěstebních médií farmaceutické kvality také velmi zdražuje produkci kultivovaně vypěstovaného masa.

„Pokud se kultivované maso bude nadále vyrábět současným způsobem, bude to pro klima horší než konvenční produkce hovězího,“ říkají vědci. Poznamenávají, že teoreticky existují alternativní způsoby pěstování, které vyžadují méně surovin a energie, jejichž použití by výrazně snížilo uhlíkovou stopu kultivovaného masa. Vědci však naznačují, že vývoj metod pěstování šetrnějších ke klimatu je velkou technickou výzvou a není v žádném případě jisté, že se to podaří. Pokud se to nepodaří, domnívají se, že umělé vypěstované maso nemá budoucnost jak z pohledu ekologie, tak ekonomiky.

*******************************************************************************

Související články:

Itálie připravuje zákaz výroby a prodeje umělého masa
Kultivované maso se velkém bude jíst až za několik let
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz