Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (598)
Legislativa (233)
Šlechtění (338)
Výběry býků (485)
Výstavy (406)
Zdraví (259)
Pozvánky (545)
Zajímavosti (348)
Ze svazu (653)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Zajímavosti

28.10.2016
Veletrh Euroteir představí mnoho zajímavých novinek
V německém Hannoveru bude v polovině listopadu zahájen další ročník veletrhu Eurotier. Na této výstavě bude představeno opět mnoho zajímavých novinek pro oblast živočišné výroby. Jednou z nich může být ušní známka rakouské firmy Smartbow, která pomocí senzoru dokáže monitorovat zdravotní stav zvířat včetně detekce říjí či úrovně přežvykování. Případný problém je avizován pomocí integrované LED diody, upozornění je rovněž přenášeno do PC či telefonu. Ušní známka je napájena baterií, jejíž životnost šest let, takže dokáže monitorovat jedince po většinu života bez nutnosti její výměny. Známka je velice lehká a hodí se tedy už i pro telata od narození. Celý systém by měl vyjít na 165 EUR za krávu.
 Kamil Malát

28.10.2016
Největší australská farma masného skotu je na prodej
Australská společnost S. Kidman & Co. Ltd nabízí k prodeji svou farmu masného skotu, která je největší farmou na území Austrálie. Farma, jejíž součástí je několik rančů a inseminační stanice, má kapacitu 185 tisíc kusů skotu a rozkládá se na ploše větší než je celá Česká republika (101.000 kilometrů čtverečních). Farma, která byla založena v roce 1899 Sirem Sidney Kidmanem, obhospodařuje 2,5 % australské zemědělské půdy (1,3 % rozlohy celé Austrálie) a aktuálně se o ní zajímá čínsko-australský investor nabízející v přepočtu téměř 270 miliónů EUR (385 miliónů AUD).
 Kamil Malát

26.10.2016
Nejdražší krávou Francie je limousinka
V rámci limousinské výstavy konané 24.10. ve francouzském Limoges byla uspořádána i dražba, kterou řídil českým chovatelům známý Jean-Luc Kress. Na této aukci padla nejvyšší částka, za kterou kdy ve Francii byla prodána jatečná kráva. Za 1050 kg vážící pětiletou krávu Gouache zaplatil řezník Denis Hutin chovateli Jean-Jacquesovi Brosovi z Neuville sumu ve výši 23.500 EUR. Touto částkou byl pokořen tři roky starý rekord 20.100 EUR z pařížské dražby v roce 2013.
 Kamil Malát

26.10.2016
Mýty a omyly ve spotřebě mléka a masa
Mnoho zajímavých informací týkající se mýtů a omylů ve spotřebě masa a mléka předala posluchačům prof. ing. Jana Dostálová, CSc. z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Diskusi s touto uznávanou odbornicí uspořádal Zemědělský svaz ČR v rámci projektu Zemědělství žije! na Charolais show v Lysé nad Labem. Video z této diskuze můžete shlédnout v přiloženém odkazu.
 Kamil Malát

16.09.2016
Nové webové stránky Charolais International
Mezinárodní asociace chovatelů plemene charolais - Charolais International - spustila nové webové stránky. Klub chovatelů plemene charolais je prostřednictvím Českého svazu chovatelů masného skotu dlouholetým členem této organizace, a proto na webu najdete i informace o chovu charolais z České republiky (v AJ a částečně i v ČJ). Na posledním jednání bylo rozhodnuto, že Charolais International bude zaštiťovat rovněž chovatele plemene charbray, proto jsou na internetových stránkách zveřejněny i informace o tomto plemeni, které je zejména na americkém kontinentu poměrně populární.
 Kamil Malát

15.09.2016
První maso z 3D tiskárny - budoucnost či móda?
Belgická společnost Carmans představila maso vyrobené pomocí 3D tiskárny. Nejedná se však o žádný vědecký projekt, nýbrž o komerčně nabízený produkt. Maso je vyráběno ze speciální emulze, kterou dodává firma Dutch Protein & Services specializující se na vývoj a výrobu funkčních přísad pro potravinářský průmysl. Podle zástupců firmy Carmans je jejich výrobek alternativou k tradičnímu masu a se svými produkty hodlají proniknout například do nemocnic či pečovatelských ústavů. Jak se takové maso vyrábí, si můžete prohlédnout na videu v odkazu níže.
 Kamil Malát

13.09.2016
Nabídka bezplatného odběru pečiva, ovoce a zeleniny
Síť supermarketů a hypermarketů Tesco nabízí chovatelům bezplatný odběr přebytků pečiva, ovoce a zeleniny pro krmné účely (v případě zájmu i maso - na základě schválení veterinární správy). K odběru nabízí zpravidla produkty, které jsou vyřazeny z důvodu jakostních (neodpovídají I. jakosti), vzhledových (tvar) či deformovaných apod. Odebírat lze ve frekvenci a množství dle vašeho uvážení - závisí na konkrétní dohodě s předmětnou provozovnou Tesco ve vašem okolí, se kterou byste měli zájem spolupracovat.
 Kamil Malát

24.08.2016
Nový revoluční objev odstraňování metanu
Zajímavý objev se zrodil na universitě v belgickém Gentu, kde Frederiek-Maarten Kerckhof vyvinul techniku, která dokáže ze vzduchu jímat metan a přeměnit jej na dále využitelný zdroj. Universita to uvedla ve své tiskové zprávě. V současné době sice již existuje několik technik, které odstraňují metan ze vzduchu, ty však nejsou příliš efektivní a navíc jsou poměrně drahé. Nový způsob je jednak účinnější a také je ekonomicky návratný. Metan je vedle oxidu uhličitého hlavním skleníkovým plynem vznikajícím v důsledku lidské činnosti, v zemědělství je pak nejvíce spojován s chovem skotu či pěstováním rýže.
 Kamil Malát

11.08.2016
Hmyzí pokrmy zatím příliš nebodují
Hmyz je mnohými považován za potravinu budoucnosti, která by díky vysokému obsahu proteinů postupně mohla nahradit tradiční suroviny bohaté na bílkoviny jako je například hovězí maso. Jedním z prvních řetězců, který v Evropě začal nabízet potraviny na bázi hmyzu – společnost Delhaize (v ČR dříve působící pod názvem Delvita) - se však po neuspokojivých výsledcích prodeje rozhodla hmyzí výrobky z prodeje stáhnout (alespoň dočasně). Důvodem je neuspokojivá poptávka spotřebitelů, kteří podle výzkumu provedeného na univerzitě v Ghentu i přes osvětu dávají i nadále přednost tradičnímu masu. Jako hlavní důvod uvádějí lepší chutnost pokrmů vyrobených z tradičních surovin.
 Kamil Malát

13.07.2016
Pojištění nejen běžných situací v chovu
Podnikatelé v živočišné výrobě a jejich ekonomická kondice jsou v posledních desetiletích zkoušeny mnoha vlivy. Ať už se jedná o onemocnění (například stále aktuální paratuberkuloza, BVD atd.), nebo labilní ceny komodit (pokles ceny mléka, masa) či o celkovou ekonomickou situaci jednotlivých provozů. Výsledkem těchto negativních projevů je dlouhodobé snižování počtu chovaných zvířat, které se projevilo především v chovech prasat, drůbeže ale také skotu.
 Kamil Malát

Strana:  «  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  » 
  Vyhledat na webu ČSCHMS:
  Přihlášení do MaSkota:
  Novinky emailem:
Chcete být pravidelně informováni o novinkách na tomto webu? Stačí pouze zadat Vaši emailovou adresu.
  Kalendář akcí:
Květen 2024
   1  2  4  5 
 8 
 13  14  16  17  18  19 
 20  21  22  23  26 
 27  28  29  30  31   
  Počet členů ČSCHMS:
Aktuální počet členů ČSCHMS: 1183
z toho: 679 řádných • 492 zájmových • 12 čestných (stav k 15.3.2024)
» Přihláška do ČSCHMS zde «
  Navštivte spřátelené weby:
  Tržní zpravodajství:
Zprávy SZIF a ČMSCH o trhu se skotem a hovězím masem:
» cenová hlášení - JUT skot «
» zprávy z trhu s hovězím «
» statistiky - počty skotu v ÚE «
  Oblíbené plemeno:
Nevyhovuje Vám fotka v záhlaví webu? Chcete si změnit vzhled stránek? Vyberte si níže Vaše oblíbené plemeno...
AA BM BA GA GS HE HI
CH LI MS PI SA AU PA
SH TX BB WA VV MM DX
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz