Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (598)
Legislativa (233)
Šlechtění (338)
Výběry býků (478)
Výstavy (406)
Zdraví (259)
Pozvánky (541)
Zajímavosti (348)
Ze svazu (647)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Evropský komisař otevírá dveře novým technikám

13.12.2021,  Kamil Malát  

Nové šlechtitelské techniky, jako je například Crispr-Cas, by se mohly stát součástí strategie Farm-to-Fork. Uvedl evropský komisař Frans Timmermans na evropské akci, která se novým technologiím ve šlechtění věnovala. Doposud je přístup EU k podobným věcem velice zdrženlivý, protože v červenci 2018 Evropský soudní dvůr rozhodl, že nové techniky, které umožňují genetické úpravy, spadají pod přísné podmínky genetické modifikace. V důsledku toho je použití těchto nových šlechtitelských technik v EU nepoužitelné.

Evropský komisař Frans Timmermans ve svém projevu poměrně překvapivě uvedl, že je třeba vynaložit veškeré úsilí, aby byl globální potravinový systém udržitelný. K tomu podle něj patří i využívání nových technologií a inovace. Evropský komisař uvedl, že se již ukázalo, že k tomu mohou přispět rostliny, které byly vyšlechtěny pomocí nových genetických technik. Zmínil zvýšenou odolnost rostlin vůči škůdcům a chorobám a vůči klimatickým změnám či suchu. Vylepšené plodiny si také mohou vystačit s menším množstvím (umělých) hnojiv nebo látek na ochranu plodin.

Timmermans dodal, že je důležité, aby dialog o nových šlechtitelských technikách byl vědecky podložený a byl pro všechny zúčastněné transparentní. Nějaké konečné rozhodnutí je tak zatím vzdálené a v mlze, neboť Evropská komise dosud nepřijala rozhodnutí o použití nových šlechtitelských technik s tím, že různé evropské instituty včetně Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA je stále zkoumají.

S technikou Crispr-Cas9 lze specifické geny „rozřezat“ a vložit do genetického materiálu v laboratoři (více o crispru v tomto videu). Ačkoliv praktické použití této techniky není v současné době v Evropě povoleno, odborníci poukazují na to, že Crispr-Cas9 není stejný zásah jako genetická modifikace, protože při ní není zaváděn žádný cizí genetický materiál.

*******************************************************************************

Související články:

Náhradní býci produkující sperma od super otců?
Geneticky upravený býk dokáže ovlivnit pohlaví
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz