Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (594)
Legislativa (230)
Šlechtění (336)
Výběry býků (457)
Výstavy (401)
Zdraví (257)
Pozvánky (526)
Zajímavosti (342)
Ze svazu (636)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Chov wagyu v ČR a Japonsku se zásadně neliší

23.11.2023,  Kamil Malát  

Chovatelé plemene wagyu se sešli ve středu odpoledne v hotelu Medlov, aby na dalším jednání svého chovatelského klubu diskutovali o chovu tohoto původem japonského skotu a také všech návaznostech pojících se s produkcí kvalitního hovězího masa. Kromě ohlédnutí za brněnskou národní výstavou měli možnost vyslechnout tři zajímavé přednášky a po skončení oficiální části programu v přátelské atmosféře večer poseděli a neformálně diskutovali své chovatelské zkušenosti a také samozřejmě řešili problematiku kvality hovězího masa z pohledu chovu, ale zejména spotřebitelů.

Tomuto tématu byly ostatně věnovány dvě ze tří prezentací. Tou první byla přednáška Ing. Luďka Bartoně z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze Uhříněvsi, který přítomným chovatelům objasnil specifičnost plemene wagyu a zejména odlišnosti, která mají vliv na charakteristickou kvalitu masa. Během prezentace uvedl genetické a další parametry tvorby tuku a také zajímavé výsledky studie sledující vývin svalové a tukové tkáně u volů plemene wagyu a evropských plemen (BM, AA, H) vykrmovaných v typických podmínkách pro dané plemeno (Japonsko, Evropa) a dále výsledky WA a H volů vykrmovaných za stejných podmínek.

Populární řezník František Kšána ze společnosti Amaso ve svém vystoupení zmínil cenné postřehy z návštěvy Japonska a japonského stylu přípravy a porcování hovězího masa z plemene wagyu. Uvedl například, že japonští zpracovatelé nenechávají maso vůbec zrát a také to, že zvířata jsou chována celoročně výhradně ve stájích, neboť sluneční svit má negativní vliv na kvalitu tuku v mase. Při své cestě navštívil rovněž několik chovů, navázal spolupráci s tamními chovateli a utvrdil se v tom, že podmínky chovu wagyu v ČR a Japonsku se zásadně neliší. Hlavní rozdíl je podle něj především v genových liniích a také v kvalitě každého detailu spojeného s chovem, zpracováním a servírováním masa.

Poslední z trojice přednášek byla prezentace Jakuba Tmeje, který je zástupcem Klubu WA ve World Wagyu Council. Česká republika je této mezinárodní asociace členem a pravidelně se účastní všech jednání. Na mnoha snímcích prezentoval zprávu ze světového kongresu chovatelů plemene wagyu, který se konal ve dnech 24. – 30.9.2024 v americkém Texasu. Článek s poznatky z jeho cesty plánujeme zařadit do březnového vydání svazového Zpravodaje.

Další jednání chovatelského Klubu wagyu je naplánováno na listopad 2024 a bude spojené s exkurzí na chov rodiny Ficbauerových.

Další detaily najdete v zápisu, který si společně s přednáškami můžete pročíst na této stránce.
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz