|
 |
Hlavní nabídka |
 |
 |
Plemena |
 |
|
|
 | Aberdeen angus |
|
|
|
 | Belgické modré |
|
|
|
 | Blonde d'Aquitaine |
|
|
|
 | Galloway |
|
|
|
 | Gasconne |
|
|
|
 | Hereford |
|
|
|
 | Highland |
|
|
|
 | Charolais |
|
|
|
 | Limousine |
|
|
|
 | Masný simentál |
|
|
|
 | Piemontese |
|
|
|
 | Salers |
|
|
|
 | Aubrac |
|
|
|
 | Parthenaise |
|
|
|
 | Shorthorn |
|
|
|
 | Texas longhorn |
|
|
|
 | Bazadaise |
|
|
|
 | Wagyu |
|
|
|
 | Vosgienne |
|
|
|
 | Rouge des Prés |
|
|
|
 | Andorrské hnědé |
|
|
|
 | Dexter |
|
|
|
 | Pinzgauer |
|
|
|
 | Chianina |
|
|
|
 | Uckermärker |
|
|
|
|
Archiv všech aktualit
Dotace, 08.03.2019 |
|
Termín pro podání předžádostí na welfare se blíží |
|
Připomínáme všem chovatelům skotu bez tržní produkce mléka, kteří plánují, že podají žádost o podporu na welfare masného skotu, který je letos nově vyhlášen, že nezbytnou součástí je i odevzdání předběžné žádosti. Bez ní nelze následně podat ani vlastní žádost! Termín pro podání předžádosti pro dotační rok 2019 tj. období plnění účelu dotace od 1.4.2019 do 30.9.2019 je stanoven v termínu od 18.3. do 29.3.2019. Tato předběžná žádost bude platit i pro dotační rok 2020 tj. období plnění účelu dotace od 1.10.2019 do 30.9.2020. Případnou předběžnou žádost pro dotační rok 2020 bude také možné na základě výzvy MZe podat do konce září 2019.
|
|
Kamil Malát |
» ukázat více informací » |
Dotace, 08.03.2019 |
|
Výbor EP se kloní k povinnému zastropování |
|
 Výbor Evropského parlamentu pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI) v listopadu 2018 představil návrh zprávy EP k Strategickým plánům SZP, ve kterém navrhoval, aby členské státy snížily částku přímých plateb, pokud částka překročí prahovou hodnotu stanovenou každou zemí (prahová hodnota ale neměla být nižší než 100.000 EUR), a to o minimálně 25 %. Členské státy si tak podle původního návrhu EP mohly stanovit, že budou snižovat například částky přesahující 500.000 EUR (horní výši stropu EP nenavrhoval).
|
|
agriEU |
» číst více » |
Výstavy, 07.03.2019 |
|
Dozvuky českého úspěchu v Paříži |
|
 I po týdnu od skončení úspěšného tažení českých chovatelů charolais a limousine na francouzské výstavě Simagena stále zaznamenáváme pozitivní reakce. Ty přicházejí nejenom od dalších farmářů a přátel, ale i z různých zainteresovaných firem či spřátelených svazů. Za gratulace chovatelům a vyjádření sympatií samozřejmě všem velice děkujeme a rádi je budeme tlumočit všem zúčastněným, kteří na této pařížské výstavě naši republiku reprezentovali. Úspěchu českých chovatelů si všimla také různá média v čele s ČTK. Odkazy na některé z článků vám přinášíme dále v textu.
|
|
Kamil Malát |
» zobrazit více » |
Dotace, 06.03.2019 |
|
Program péče o krajinu přijímá nové žádosti |
|
 Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyhlašuje výzvu pro příjem žádostí o poskytnutí finančních prostředků z Programu péče o krajinu, konkrétně z Podprogramu pro zlepšování dochovaného přírodního a krajinného prostředí (PPK B) a Podprogramu pro zabezpečení péče o ohrožené a handicapované živočichy (PPK C). Program slouží k udržení a zlepšování dochovaných přírodních i kulturních hodnot krajiny, zajišťuje management cenných přírodních lokalit a podporuje další neinvestiční jednoletá opatření v krajině menšího rozsahu.
|
|
MŽP |
» více detailů o programu » |
Ze svazu, 06.03.2019 |
|
Jak poznat kvalitní české hovězí? |
|
 Jak poznat kvalitní české hovězí s jasnou deklarací původu? Je to vcelku jednoduché - kupujte maso označené 4x Česká republika (nebo CZ), ale současně takové, které je označené i ušním číslem zvířete a ne pouze skupinou zvířat!! Jen tak přesně víte, co kupujete a z jakého kusu maso pochází. Jak ukazuje náš příklad - mladý býk s číslem CZ781208052. Toto číslo můžete zadat na www.hovezimaso.cz a tam si vše ověřit. Býk narozen 18.12.2017, poražen 18.2.2019, plemeno T100 = charolais. Tedy opravdu maso z mladého býka a navíc masného plemene a již odleželé. To už lze pokazit jen špatnou kulinární úpravou.
|
|
ČSCHMS |
» www.hovezimaso.cz » |
Pozvánky, 06.03.2019 |
|
Inseminační kurz - možnost účasti |
|
 Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun pořádá ve dnech 21. až 25. března 2019 odborný kurz zaměřený na inseminaci u skotu. Přihlásit se můžete do 13. března 2019. Kurz zahrnuje 4 dny teoretické a praktické výuky, pátý den je zakončen zkouškou před odbornou komisí. Cena inseminačního kurzu je 6.600 Kč včetně DPH. Další informace a on-line přihlášku naleznete v přiloženém odkazu.
|
|
Kamil Malát |
» více informací o kurzu ZDE » |
Ze svazu, 05.03.2019 |
|
První letošní číslo svazového zpravodaje vydáno |
|
 Dnes bylo odesláno do tisku první číslo letošního Zpravodaje ČSCHMS. Březnové číslo je v šestadvacetileté historii vydávání tištěného svazového časopisu doposud nejobsáhlejší. Na 76 barevných stranách (plus 32 stran příloh s "topkami" býků a krav) najdete opět to nejzajímavější z chovu a šlechtění masného skotu z domova i ze světa. Vedle článků věnujících se plemenářství a genetice nemůže chybět tradiční reportáž, výsledky výběrů býků, články o hovězím mase či příspěvek mapující famózní úspěch na pařížské výstavě Simagena. Nechybí ani druhý díl obsáhlého článku o plemeni wagyu, informace o nadcházející národní výstavě či další pokračování nepravidelného seriálu o méně známých plemenech.
|
|
Kamil Malát |
» detaily zde » |
Zdraví, 04.03.2019 |
|
Projekt na eliminaci parazitóz startuje |
|
 Do projektu "Monitoring původců helmintóz v chovech masného skotu a analýza anthelmintické rezistence a genetické diverzity", který byl pro přihlašování chovatelů otevřen v polovině ledna (detaily zde), se do dnešních dnů zapojilo bezmála 100 chovatelů. Nyní je vše připraveno k faktickému rozjedu - metodické návody pro odběry jsou finalizovány, materiál do laboratoří je nakoupen, vzorkovací sety potřebné k odběru vzorků jsou připraveny a chovatelům budou rozeslány nejpozději do půlky března. Další podrobnosti najdete v následujícím článku.
|
|
Kamil Malát |
» číst více o projektu » |
Ze svazu, 04.03.2019 |
|
Jak se vyznat ve značení hovězího masa |
|
 Dodnes živá kauza s prodejem polského hovězího masa z nemocných zvířat vyvolala nebývale intenzivní zájem médií o kvalitu potravin. V této souvislosti zaznívá stále častější apel na upřednostňování českých výrobků, což je bezpochyby chvályhodné. Již méně se ale hovoří a píše o tom, jak se vlastně ve značení hovězího masa vyznat, jak české maso rozpoznat a co vše musí být na etiketě vlastně uvedeno. Poučky, že vše musí být v souladu s legislativou, asi moc zákazníků neocení. Pojďme si tedy na konkrétním příkladu starší etikety jednoho balíčku hovězího názorně ukázat, co za informace na ní zákazník najde.
|
|
Kamil Malát |
» článek zde (pdf soubor) » |
Výběry býků, 01.03.2019 |
|
První turnus výběrů býků v číslech |
|
 První turnus výběrů plemenných býků je téměř za námi. Zbývá zhodnotit už jen 13 býků u Františka Farky, který má díky účasti na pařížské výstavě Simagena výběry naplánované až na počátek března. Výběry a aukce až na pár výjimek provázelo nezvykle teplé a slunečné počasí, doufejme, že při druhém turnusu nebude větší zima. V prvním kroku se doposud představilo 380 býků. Z nich bylo do plemenitby vybráno 313 býčků, 62 bylo vyřazeno a 5 mladých býčků bylo odročeno. Tradiční detailní rozbory najdete na webu i v právě dokončovaném prvním čísle svazového zpravodaje. Fotky nejlépe hodnocených býků najdete zde, výběr z nich se pak objeví i ve zpravodaji.
|
|
Kamil Malát |
» výsledky ZV zde » |
|
Novinky emailem: |
Chcete být pravidelně informováni o novinkách na tomto webu? Stačí pouze zadat Vaši emailovou adresu.
|
|
|
Počet členů ČSCHMS: |
Aktuální počet členů ČSCHMS: 1178
z toho: 696 řádných • 470 zájmových • 12 čestných (stav k 9.5.2025)
» Přihláška do ČSCHMS zde «
|
|
|
Kalendář akcí: |
| | | | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | | | | 21 | 22 | | | | 26 | | 28 | 29 | | | | | | | |
|
|
|
Navštivte spřátelené weby: |
|
|
|
Oblíbené plemeno: |
Nevyhovuje Vám fotka v záhlaví webu? Chcete si změnit vzhled stránek? Vyberte si níže Vaše oblíbené plemeno...
|
|
|
|
|
|